Opleiding procesoperator voedingsindustrie NLQF niveau 3

Je bent werkzaam als operator in de voedingsindustrie. Je ervaart passie voor het bedienen en beheersen van geautomatiseerde productieprocessen en het werk gaat je eigenlijk ook wel goed af. Toch merk je dat je behoefte hebt aan meer kennis van de werking van je apparatuur en de processen en het gedrag van grondstoffen. Daarvoor wil je graag een opleiding volgen, maar een studie van twee jaar, dát lijkt je wat lang. Als je interesse gewekt is, is het ook leuk om dit filmpje te bekijken

Wil jij toch een goede opleiding volgen met ook nog eens binnen een half jaar een diploma op niveau 3 in het verschiet? Dan is de opleiding Procesoperator niveau 3 van LSBL interessant voor jou.

Voordelen voor jou

 • Je leert de werking van jouw procesapparatuur kennen.
 • Je begrijpt de technische werking van je procesaparatuur.
 • Je begrijpt welke impact de procesapparatuur heeft op het product.
 • Je begrijpt hoe grondstoffen zichin die apparatuur gedragen.
 • Je begrijpt hoe je voedselveiligheid waarborgt.
 • Je bent gediplomeerd op NLQF niveau 3.

Voordelen voor je werkgever

 • De medewerker is gediplomeerd op NLQF niveau 3.
 • De opleiding is heel sterk gericht op het toepassen van kennis.
 • De medewerker volgt de meest snelle en doelgerichte opleidingsroute.

Voor wie is de opleiding procesoperator?

Operators die werkzaam zijn in de voedingsindustrie met minimaal niveau 2 kunnen deze opleiding volgen. Indien dit niet op papier aantoonbaar is, beoordelen we je niveau aan de hand van je cv tijdens een (telefonisch) intakegesprek.

Doel en aanpak van de opleiding

Je bent een volwaardige collega als het gaat om het bedienen en beheersen van een geautomatiseerd productieproces in de voedingsindustrie. De opleiding bestaat uit het deelnemen aan de groepsbijeenkomsten, schriftelijke toetsen (online) en praktijkopdrachten. Met deze praktijkopdrachten pas je de opgedane kennis direct toe op je werkplek.

Afstandsonderwijs is mogelijk

Indien genoodzaakt – mede door COVID – wordt de opleiding als afstandsonderwijs verzorgd via Teams.

Docenten

Je krijgt te allen tijde les van experts. Dit zijn docenten die het operatorvak kennen en ruime ervaring hebben in de voedingsindustrie.

Niveau van de opleiding procesoperator

De opleiding procesoperator is geregistreerd bij het Nationaal Coördinatiepunt NLQF. De opleiding is ingeschaald op NLQF niveau 3. De opleiding is uitsluitend gericht op het vak van procesoperator. Aanverwante vakken als Nederlands, rekenen en maatschappij maken géén onderdeel uit van de opleiding. Hierdoor is het mogelijk in een heel korte tijd op te leiden tot niveau 3. De opleiding is opgenomen in het register van NCP NLQF.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • Meettechniek en blindschema’s
 • Besturingstechniek; logica en de PLC
 • Regeltechniek; proces en regelaar
 • Grondstoftechnologie; grondstoffen
 • Procestechnologie; alle voorkomende productbewerkingen
 • Voedselveiligheid; HACCP en hygiëne
 • Voedselkwaliteit; integrale kwaliteitszorg
 • Basisvoorzieningen; stoom, water, elektriciteit en perslucht

Diploma Procesoperator niveau 3

Na afloop van de opleiding ontvang je het diploma ‘Procesoperator niveau 3 LSBL’. Hiermee toon je je niveau als procesoperator aan – een echte aanvulling voor je cv dus!

Opleidingsduur

De opleiding duurt 17 dagen. De opleiding wordt verzorgd in groepen van maximaal 14 deelnemers.

In jouw regio of bedrijf

Bij voldoende interesse (minimaal 10 deelnemers) kan de opleiding procesoperator in jouw regio, of zelfs specifiek in jouw bedrijf, worden uitgevoerd. Als je daarin interesse hebt, vernemen we dat graag, zodat we daarvoor vrijblijvend een specifieke offerte kunnen uitbrengen.

Coronaprotocol

LSBL verzorgd sinds de uitbraak van het COVID19-virus afstandsonderwijs via haar online platform. De groepsbijeenkomsten worden tot 1 juni verzorgd via Microsoft Teams. Vanaf 1 juni wordt het contactonderwijs weer hervat. Daarbij werkt LSBL conform het door haar belangenorganisatie en sociale partners vastgestelde Protocol ‘Verantwoord naar een (bedrijfs-) opleiding/examen’.

Lunchkosten

Bij de opleidingskosten zit een uitgebreide lunch inbegrepen. Daarnaast regelt LSBL een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater.

Scholingsaftrek voor particulieren

Betaal je de opleiding zelf in plaats van je werkgever? Dan is het goed om te weten dat de drempel in box 1 in de inkomstenbelasting voor de aftrek van scholingsuitgaven is vastgesteld op € 250,- (2021). Vergeet dan niet om je studiekosten op te geven als je je belastingaangifte invult. Betaling in (maximaal 6) termijnen is mogelijk voor individuele inschrijvers.

Voorwaarden

 • Aan het herkansen van een schriftelijke tussentoets zijn geen kosten verbonden.
 • Voor het herkansen of inhalen van de schriftelijke eindtoets of het portfoliogesprek brengen we €300,- Excl. BTW en eventuele reiskosten in rekening.
 • Voor bijles of een persoonlijk consult brengen we per uur €100,- excl. BTW in rekening.

Annulering

Annulering van de aanmelding kan uitsluitend schriftelijk en is kosteloos tot 8 weken voor aanvang van de opleiding. Na deze datum brengen wij 75% van de opleiding- en materiaalkosten in rekening of kun je een vervanger sturen zonder bijkomende kosten.

Klik hier om u in te schrijven voor deze opleiding.

© Copyright 2021 - LSBL Services VOF

LRQA NRTO NRTO keurmerk