Wat doet een voedingstechnoloog?

Voedingstechnologie, ook wel voedingsmiddelentechnologie of levensmiddelentechnologie, houdt zich bezig met alles wat met voedingsproducten te maken heeft. Bijvoorbeeld hoe de voedingsmiddelen worden geproduceerd, de samenstelling en kwaliteit van het product, maar ook het controleren van de opslag en bewaring van de voedingsproducten valt onder de werkzaamheden van een voedingstechnoloog. Een voedingstechnoloog houdt zich bezig met het continu onderzoeken van manieren om voedingsproducten te verbeteren. Daaronder vallen alle bewerkingsmethoden die het voedsel ondergaat, nadat het van het land komt.

Onderzoek doen naar voedselveiligheid

Een voedingstechnoloog is een onderzoeker, die zich heeft gespecialiseerd in de voedingstechnologie. In het algemeen geldt dat een voedingstechnoloog zich dagelijks bezighoudt met de voedselveiligheid. Dit kan betrekking hebben op het onderzoeken van voedsel op voedselallergieën zoals pinda’s, gluten of melk. Maar ook het ontwikkelen van voedselproducten of speciale voeding voor specifieke doelgroepen. Denk hierbij aan glutenvrije producten, babyvoeding of koolhydraatarme producten. Daarbij is voedselveiligheid ook een groot onderzoeksgebied van een voedingstechnoloog, zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht hoe voedsel langer houdbaar gehouden kan worden.

LSBL Disc Training (Mentoren)

Werkveld van een voedingstechnoloog

Het werkveld van een voedingstechnoloog is ontzettend breed. Zo ben je inzetbaar binnen alle niveaus binnen de levensmiddelenindustrie. Zo kun je bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het bedenken van voedsel of het verbeteren ervan. Maar je kunt ook verantwoordelijk zijn voor de voedselveiligheid en hygiëne. Voorbeelden van functies van een voedingstechnoloog zijn:

  • Productontwikkelaar
  • Kwaliteitsmanager
  • Productiemanager
  • Procesontwikkelaar
  • Technisch-commercieel medewerker
  • Commercieel technoloog

Opleiding volgen tot voedingstechnoloog

Ben je werkzaam in de voedingsindustrie en wil je je kennis verbreden? Dan is onze 17-daagse opleiding levensmiddelentechnologie iets voor jou. Met de opleiding LMT verdiep je je huidige kennis en heb je na afronding een volwaardig diploma op NLQF niveau 4. De opleiding is bedoelt voor iedereen die werkt of wil werken in de voedingsindustrie of te maken heeft met de productie van voedingsmiddelen of bij een voedselproducent. Onderwerpen die tijdens de opleiding behandelt worden zijn: warenkennis, mengsels, conserveringstechnieken, microbiologie, kwaliteitszorgsystemen, verpakkingstechniek en procestechnologie. Bekijk meer informatie over de opleiding LMT.

© Copyright 2024 - LSBL Services VOF

LRQA NRTO NRTO keurmerk