Voedingsmiddelentechnoloog worden? De opleiding van LSBL stoomt je klaar

De voedingstechnologie houdt zich bezig met hoe ons voedsel wordt geproduceerd en hoe deze wordt bewaard. Hoe wordt de houdbaarheid bepaald? Welk verpakkingsmateriaal wordt er gebruikt? Welke kwaliteitszorg moet worden uitgevoerd? Allemaal vragen die waar een levensmiddelentechnoloog zit mee bezig houdt.  

Wat doet een levensmiddelentechnoloog?

Een levensmiddelentechnoloog houdt zich bezig met de optimalisatie van eigenschappen van levensmiddelen. Hierbij worden de direct meetbare eigenschappen zoals kleuren, pH waarden, microbiologisch kiemgetallen en de percentages verzadigde en onverzadigde vetzuren bestudeerd en vastgesteld. Daarnaast worden ook de belevingsaspecten van voedsel bestudeerd. Dit zijn eigenschappen zoals structuur, mondgevoel en bite. 

Beïnvloeding van eigenschappen van levensmiddelen

Het beïnvloeden van deze eigenschappen verloopt via twee factoren. De eerste factor zijn de grondstoffen. Hierbij wordt de samenstelling van de grond- en hulpstoffen of additieven aangepast. De meetbare eigenschappen zoals kleur, vrij watergehalte en de zuurgraad worden bewerkt. De tweede factor is de bereiding. Hierbij worden, gedurende het bereidingsproces, aanpassingen en variaties gedaan op de methoden van bereiding. De procesparameters, zoals verblijftijd, temperatuur, pompfrequentie en stoomtoevoer worden hierbij nauwlettend in de gaten gehouden om op deze manier het bereidingsproces te ontwikkelen dat het beste resultaat geeft.  

Verpakkingen

Naast de productie houdt een levensmiddelentechnoloog zich ook bezig met verpakkingen. Door het optimaliseren van verpakkingsprocessen wordt de kwaliteit van het levensmiddel optimaal ondersteund en bevordert. Ook weet een levensmiddelentechnoloog hoe conform wettelijke voorschriften te communiceren met afnemers en consumenten via de informatie op de verpakking. 

Waar kan een levensmiddelentechnoloog aan de slag? 

Een levensmiddelentechnoloog kun je zien als een technisch en technologisch influencer van de productkwaliteit. In elke schakel van de keten van de akkerbouwer, veeteler, fruitteler en melkveebedrijf tot aan de supermarkt weet hij de beïnvloedingsfactoren op de juiste manier in te richten. Daarbij wordt er dus samengewerkt met allerlei specialisten. Er kan worden gewerkt binnen de levensmiddelenindustrie, maar daarnaast ook bij instanties als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Voedingscentrum.

Geïnteresseerd in de levensmiddelentechnologie? ? Schrijf je dan in voor één van onze opleidingen. Natuurlijk kun je ook de brochure aanvragen of een vraag stellen. Gebruik hiervoor de chatfunctie rechtsonder.

© Copyright 2024 - LSBL Services VOF

LRQA NRTO NRTO keurmerk